Utrecht gaat culturele activiteiten op meer plekken in de stad mogelijk maken. Bijvoorbeeld in bibliotheken, nachtclubs, kerken en leegstaande panden. Met een nieuwe subsidie voor organisatoren van deze activiteiten, wil het college de programmeercapaciteit in de stad tijdelijk flink vergroten voor de Utrechtse makers en hun publiek.

Anke Klein, wethouder Cultuur: “Theaters en bestaande muziekpodia zijn weer open, maar bezoek is slechts op beperkte schaal mogelijk. Met de nieuwe subsidieregeling van de gemeente Utrecht wordt het aantal podia als het ware even uitgebreid. Beeldend kunstenaars, muzikanten, acteurs en programmamakers krijgen zo de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken op meer en verrassende plekken in de stad. En het publiek kan volop genieten van al die bijzondere, mooie of prikkelende voorstellingen die de sector ons wil laten zien.”

Veel programma’s zijn vanwege de sluiting door corona uitgesteld of doorgeschoven. Daardoor is veel werk niet getoond aan het publiek en is er in de oorspronkelijke programmering weinig ruimte voor nieuwe activiteiten. Door deze subsidieregeling komt er meer ruimte beschikbaar. Er liggen kansen om plekken te benutten waar nu geen gesubsidieerd cultuuraanbod is, bijvoorbeeld in wijkcultuurhuizen, broedplaatsen, bibliotheken en boekhandels, in niet-gesubsidieerde nachtclubs en kerken en galeries. Ook staan in de binnenstad en daarbuiten panden leeg. Denk aan winkels, kantoorgebouwen, loodsen of buitenlocaties. Met een subsidieprikkel wil de gemeente ook op die plekken cultuur mogelijk maken.

Bekijk het volledige persbericht op utrecht.nl