Over 100 dagen start La Vuelta, één van de grootste wielerevenementen ter wereld, in Nederland. Om de start van de campagne met zeer veel activiteiten te lanceren, bracht een peloton onder leiding van Joop Zoetemelk op 12 mei een unieke rode trui van Breda, via ’s-Hertogenbosch naar Utrecht. Utrecht Marketing lanceerde daarnaast een video om de stad te wijzen op de komst van de wielerronde én op de start van het evenementenprogramma waar iedereen de hele zomer aan kan deelnemen.

De rode trui die door de laatste Nederlandse winnaar van de Vuelta aan Burgemeester Sharon Dijksma werd overhandigd is in meerdere opzichten uniek. Ontworpen door Mattijs van Bergen, bevat hij de beeldmerken van de betrokken steden (Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht) en provincies (Utrecht en Noord-Brabant). De leider in het algemeen klassement van de Vuelta zal op Nederlandse bodem deze trui dragen. Het is voor het eerst in de historie van het wielrennen dat er speciaal voor een gastland een eigen leiderstrui wordt ontworpen en gebruikt.

Het peloton begon haar tocht in Breda, waar de aftelklok van de Vuelta in gebruik werd genomen en de Rode Trui werd overhandigd. Vervolgens werden zij uitgeleid door 80 kinderen, die eerst een fietsbellenconcert ten gehore brachten, alvorens aan de slag te gaan met het NK Slowbiken.

Vlag
Onderweg werd een stop gemaakt in Oosteind, waar een groep burgemeesters aanwezig was om het peloton te verwelkomen en de Vuelta-vlag – die alle doorkomstgemeenten zullen gebruiken – te hijsen.

Rond het middaguur arriveerden de renners in ’s-Hertogenbosch, waar ze werden onthaald op het speciaal gecomponeerde Bossche Vuelta lied. Opnieuw klonk een fietsbellenconcert alvorens de laatste etappe naar Utrecht werd aangevangen. Onderweg naar de finish werd op de Amerongse berg, het hoogste punt van de Vuelta-etappes in Nederland, een speciaal bord onthuld om dit te markeren.

Tijdens het slotdeel van de tocht werd het peloton uitgebreid met groepen kinderen, Paralympische sporters en sloot het vrouwenpeloton aan. Gezamenlijk arriveerden zij op de Neude in Utrecht, waar Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse Vuelta winnaar, de rode trui overhandigde aan Burgemeester Sharon Dijksma. La Vuelta directeur Javier Guillén was getuige van de dag en het unieke voorproefje op ‘zijn’ evenement.

Etappes
De Vuelta a Espana start dit jaar in Utrecht. Donderdagavond 18 augustus trapt de Vuelta af met een ploegenpresentatie in de binnenstad. 19 augustus fietsen de renners tijdens de eerste etappe door Utrecht. Ze starten en finishen bij Jaarbeurs en komen onder andere door de binnenstad, Overvecht en Leidsche Rijn. 20 augustus vindt de tweede etappe plaats. Die start in Den Bosch en loopt via de Utrechtse Heuvelrug naar de finishlijn op het Utrecht Science Park. 21 augustus trekken de renners door het Brabantse landschap tijdens de etappe Breda-Breda.

Kijk voor meer informatie op lavueltaholanda.com en vamosutrecht.nl.