Donderdag opent Het Utrechts Archief in aanwezigheid van wethouder Dennis de Vries de expositie ‘In de steigers’, een coproductie van Het Utrechts Archief en Utrecht Marketing. De tentoonstelling staat volledig in het teken van de restauraties van de Domtoren, het symbool van Utrecht. Vanaf vrijdag kan het publiek In de steigers bezoeken.

In het collectief geheugen van Utrecht speelt de Domtoren een prominente rol. Sinds 2017 is de toren aan het zicht ontnomen door de steigers van de restauratie. Achter de 40 verdiepingen tellende steiger gebeuren bijzondere dingen die onzichtbaar zijn voor bewoners en bezoekers van de stad. De tentoonstelling In de steigers biedt een kijkje achter de schermen van deze en eerdere restauraties.

Aan de hand van archiefbeelden, originele objecten en interviews met betrokkenen is te zien wat er bij de restauratie van zo’n iconisch monument komt kijken. Al sinds 1321 wordt er door vakmensen gewerkt aan de Domtoren. Hierdoor overleefde de toren oorlogen, brand en storm en staat de trots van Utrecht er ook na zeven eeuwen nog prachtig bij. De huidige staat van de Domtoren is een optelsom van alles wat er in de afgelopen zeven eeuwen aan is gedaan, of gelaten. Wat zijn de verschillen tussen eerdere restauraties en nu? Voor welke dilemma’s staat het restauratieteam en welke technieken komen aan bod? Dit alles komt samen in deze aansprekende en toegankelijke expo.

Persoonlijk verhaal
Veel Utrechters en bezoekers van de stad hebben de toren in hun hart gesloten. Zo heeft wethouder Dennis de Vries een persoonlijke link met de expositie en de restauratie. Zijn schoonvader was nauw betrokken bij de vorige restauratie zo’n vijftig jaar geleden: “Hij was elektromonteur en werkte in 1975 mee aan de restauratie van de klok van de Domtoren. Dat maakt het extra bijzonder dat ik me nu als wethouder vastgoed ook met de toren bezig mag houden. Zo had ik de eer om in januari de prachtige windvaan van Sint Maarten terug te plaatsen op de toren. Ik kijk ernaar uit om in deze tentoonstelling meer beelden van eerdere restauraties te zien.”

Volledige ervaring
De tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen Het Utrechts Archief en Utrecht Marketing, de exploitant van de Domtoren. Met het entreebewijs voor In de steigers krijgt de bezoeker 25% korting op een rondleiding in de Domtoren. En andersom kunnen bezoekers van de traprondleiding de tentoonstelling gratis bezoeken.

In de steigers is van 14 april tot en medio september 2023 te bezoeken.