De nieuwe tour ‘Onder & Op de Dom’ maakt het mogelijk in 60 minuten 2000 jaar Domplein te ontdekken door eerst de opgraving van DOMunder te bezoeken en vervolgens de lift naar de top van de Domtoren te pakken. Voor deze nieuwe belevenis slaan DOMunder en Utrecht Marketing, de exploitant van de Domtoren, de handen ineen.

Onder begeleiding van een gids dalen bezoekers tijdens het eerste deel van de tour af onder het Domplein, waar de oorsprong van Utrecht ligt. In de opgraving van DOMunder staat de bezoeker oog in oog met de archeologische resten van ‘Traiectum’, het Romeinse fort waaruit Utrecht is ontstaan. Ook maken ze kennis met de vele middeleeuwse tijdslagen en stort het schip van de Domkerk in, waarmee het Domplein ontstond.

Om te zien wat er van Utrecht is geworden, is het na het bezoek aan de opgraving van DOMunder tijd om omhoog te gaan. De lift brengt de bezoekers in drie minuten naar het platform op 100 meter hoogte. Hier kan worden genoten van een prachtig uitzicht over stad en regio. Het platform is gebouwd bovenop de imposante steigerconstructie die het icoon van de stad omringt vanwege een langdurige restauratie.

Onder & Op de Dom wordt de komende periode in ieder geval twee keer per dag aangeboden op dinsdag, donderdag en zaterdag. De ticketprijs bedraagt 20 euro per persoon. Uiteraard wordt de tour volledig coronaproof georganiseerd, met onder andere inachtneming van de 1,5 meter maatregel.

Samenwerking

Voor het eerst is het mogelijk om met één ticket twee bezienswaardigheden op en onder het Domplein te bezoeken. Een moment waar DOMunder en Utrecht Marketing gezamenlijk naar toe hebben gewerkt en die past bij de dynamiek van het Domplein waar veel gebeurt. Zo wordt, na de kerk, niet alleen de toren gerestaureerd, maar is onlangs ook de viering van 700 jaar Domtoren gestart en openen op 2 juni 2022 de nabijgelegen deuren van kelders met de restanten van Paleis Lofen. De plek waar Utrecht dan exact 900 jaar geleden in 1122 stadsrechten kreeg.

Het Domplein is een uniek podium waar bewoners en bezoekers van Utrecht én cultuur, erfgoed, religie en wetenschap elkaar ontmoeten. Onder & Op de Dom draagt bij aan de ambitie van de partners op het Domplein om van het plein dé ontmoetingsplek van de stad te maken.

Tickets voor Onder & Op de Dom zijn te koop via www.domtoren.nl.

Jelle Verhoeks
Projecten

We werken samen met een groot netwerk van organisaties uit Utrecht. Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen van een partnerschap?

Lees meer

We werken samen met een groot netwerk van organisaties uit Utrecht. Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen van een partnerschap?

Lees meer