De eerste producten gemaakt van restmateriaal afkomstig van de Domtoren zijn vanaf vandaag te koop via de Utrecht winkel / VVV. Deze komen voort uit de ideeënwedstrijd ‘Van Dom tot steengoed’ die in het leven is geroepen om het materiaal dat vrijkomt bij de restauratie van de Domtoren een nieuwe bestemming te geven.

Vier deelnemers aan de ideeënwedstrijd hebben hun idee inmiddels gerealiseerd en op creatieve wijze gebruik gemaakt van puin, gruis en ornamenten. Zo heeft Niels Janszen een mini-Domtoren van restmateriaal gemaakt, terwijl Imme Huetink aan de slag is gegaan met prints gedrukt met inkt van gruis. Haar ontwerpen zijn gebaseerd op de vier iconische onderdelen van de Dom, herverdeeld in verschillende composities.

Ook Roos Kluvers biedt iets aan voor aan de muur; een stukje puin in een lijstje, met op het stuk steen een houten Domtorentje. Jacqueline Klos heeft juist gebruik gemaakt van de ornamenten, waar zij afbeeldingen van de toren op heeft geprojecteerd. Hiervan heeft zij foto’s gemaakt. Alle producten zijn verkrijgbaar in de Utrecht winkel / VVV aan het Domplein en via utrecht-winkel.nl. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de realisatie van een lichtkunstwerk op de Domtoren.

Toekomstige producten
In de toekomst verschijnen er meer producten gemaakt van restmateriaal. Voor de ideeënwedstrijd werden bijna tweehonderd suggesties ingestuurd. Gezien de grote creativiteit heeft de jury eind 2021 tientallen inzenders geselecteerd die materiaal van de Domtoren krijgen om hun idee daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

De ideeënwedstrijd maakt onderdeel uit van ‘Van Dom tot steengoed’ dat tot doel heeft het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie voor de stad te behouden en een duurzame bestemming te geven, en geld op te halen voor het lichtkunstproject ‘In Lumine Tuo’ zodat het icoon van de stad na het afronden van de restauratiewerkzaamheden weer straalt. Hiervoor hebben Stichting Utrechts EigenDom, die gelden werft voor extra restauratieprojecten van de Domtoren, en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing.

Kijk voor meer informatie op vandomtotsteengoed.nl.