Vier bijzondere plekken op én onder het Domplein zijn nu met één ticket te bezoeken. Tijdens de Domplein Highlights Tour worden de Domkerk, DOMunder, het keizerlijk Paleis Lofen en de Domtoren bezocht. Zo komt 2000 jaar Utrechtse geschiedenis voorbij. De Domplein Highlights Tour is een samenwerking tussen de Domkerk, DOMunder, dat ook Paleis Lofen exploiteert en Utrecht Marketing, de exploitant van de Domtoren.  

Onder begeleiding van een gids dalen bezoekers tijdens het eerste deel van de tour af onder het Domplein, waar de oorsprong van Utrecht ligt. In de Domkerk ontdekt de bezoeker de verborgen verhalen, in de opgraving van DOMunder staat de bezoeker oog in oog met de archeologische resten van ‘Traiectum’, het Romeinse fort waaruit Utrecht is ontstaan. Ook wordt kennisgemaakt met de vele middeleeuwse tijdslagen en stort het schip van de Domkerk in, waarmee het Domplein ontstond.

Vervolgens is het tijd om de resten van het keizerlijk Paleis Lofen te ontdekken. Deze liggen verstopt onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt. Eeuwenlang zijn de sporen van Paleis Lofen verborgen geweest, maar sinds 2 juni, de 900ste verjaardag van Utrecht, zijn de kelders weer toegankelijk voor het publiek. Een toepasselijke datum, want het paleis is de plek waar de stadsrechten 900 jaar geleden getekend zijn.

Domtoren
Tot slot is het tijd om omhoog te gaan en de iconische Domtoren van binnen te bekijken. Bezoekers klimmen naar een hoogte van 25 meter, met als einddoel de Egmondkapel. Op 11 meter wordt ook gestopt in de Michaëlskapel, ooit de privékapel van de bisschop van Utrecht.

De Domplein Highlights Tour laat aan de hand van drie bijzondere plekken op én onder het Domplein zien hoe Utrecht uitgroeide tot een van de belangrijkste steden in de middeleeuwen. De tour wordt dagelijks aangeboden. Tickets zijn te koop via www.domtoren.nl voor 23,50 euro per persoon.

Het Domplein is een uniek podium waar bewoners en bezoekers van Utrecht én cultuur, erfgoed, religie en wetenschap elkaar ontmoeten. De Domplein Highlights Tour draagt bij aan de ambitie van de partners op het Domplein om van het plein dé ontmoetingsplek van de stad te maken.