Utrecht, 16 januari 2020 – Utrechtse basisschoolkinderen helpen de Bibliotheek Utrecht 16 februari tijdens de Culturele Zondag Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing met het verhuizen van de boekencollectie. De boeken worden door hen op feestelijke wijze overgebracht van de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht naar de nieuwe locatie aan de Neude. Zodra dit gebeurd is, start een programma met culturele activiteiten.

De Bibliotheek Utrecht en Culturele Zondagen slaan de handen ineen om van 16 februari één groot boekenfeest te maken. Deze dag is de vestiging aan de Oudegracht namelijk voor het laatst open voordat iedereen 13 maart welkom is in de Bibliotheek Neude. Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven deel te nemen aan de boekverhuizing rijden er vanuit diverse wijken gratis pendelbussen.

Via de Oudegracht en de Vinkenburgstraat worden de boeken zondagochtend binnen zo’n 45 minuten naar de Neude gebracht. ‘s Middags kan iedereen op de Neude en in de bibliotheek aan de Oudegracht meedoen aan activiteiten georganiseerd door de Bibliotheek Utrecht waaronder het meezingen en dansen met Theatergroep Knars en het maken van een green screen-foto. Kinderen vanaf groep 3 die willen helpen met de boekverhuizing kunnen aangemeld worden via de website van Culturele Zondagen. Deelnemers maken kans op een ontmoeting met een auteur of illustrator. Samen met hun hele klas mogen de winnaars op een later moment bijvoorbeeld Janneke Schotveld, de schrijfster van Superjuffie, de hemd van het lijf vragen.

Stimuleren leescultuur
Met Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing wil Utrecht Marketing, de organisator achter de Culturele Zondagen, een bijdrage leveren aan het stimuleren van leescultuur in Utrecht. ‘De aankomende opening van de nieuwe bibliotheek is een uitgelezen kans om het boek en het grote belang van lezen in de schijnwerpers te zetten’, aldus directeur Cor Jansen. ‘Waanzinnig belangrijk in een tijd dat steeds meer kinderen het basisonderwijs met een lees- en taalachterstand verlaten. Daarbij is deze aandacht voor het boek en het belang van leescultuur natuurlijk volledig op zijn plaats in Utrecht, de stad die niet voor niets UNESCO City of Literature is.’

Door Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing via de basisscholen onder de aandacht te brengen en de inzet van pendelbussen vanuit de wijken wil Utrecht Marketing de drempel om naar een Culturele Zondag te komen verlagen. Het aansluiten bij een belangrijke gebeurtenis in de stad, de aankomende opening van de Bibliotheek Neude, moet hier ook aan bijdragen. Ton van Vlimmeren, Directeur Bibliotheek Utrecht: ‘Dit weekeinde markeert de start van de verhuizing. Het is een belangrijk moment in de 128-jarige geschiedenis van onze bibliotheek. Een moment dat niet alleen gaat over de opening van de nieuwe bibliotheek aan de Neude, maar ook een moment is om afscheid te nemen van een plek waar we 45 jaar lang de Utrechters bediend hebben.’

De Culturele Zondag Bieb > Bieb De grote Utrechtse boekverhuizing vindt zondag 16 februari plaats van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Aanmelden voor de boekverhuizing kan op culturelezondagen.nl