Deze muurschildering is een gigantische reproductie van De luitspeler van Dirck van Baburen uit 1622. Het thema van de muzikant was vanaf het begin van de jaren twintig van de 17de eeuw zeer populair. Dirck van Baburen was een van de eersten die het thema, dat zo veelvuldig voorkomt in de Nederlandse schilderkunst, vanuit Italië in Nederland introduceerde.

Wie was Dirck van Baburen?
Dirck van Baburen (Wijk bij Duurstede 1595 – 1624 Utrecht) is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Utrechtse caravaggisme. Hij schilderde vooral historische taferelen en muzikanten. Op jonge leeftijd vertrok hij net als stadgenoten Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen naar Rome, waar Caravaggio voor een revolutie in de schilderkunst had gezorgd. Vooral de sterke licht-donkercontrasten van Caravaggio spraken de Utrechtse schilders aan. Terug in Utrecht, inspireerden de caravaggisten de Hollandse Meesters van de Gouden Eeuw.

Waar is zijn werk nu te zien?
Het Centraal Museum en het Catharijneconvent in Utrecht tonen een aantal kunstwerken van Dirck van Baburen.

Op de muur staat:
Dirck van Baburen
Detail De Luitspeler, 1622

De muurschildering in Kanaleneiland is geplaatst in opdracht van het Centraal Museum en ter promotie van de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.
Collectie Centraal Museum, Utrecht – Uitvoering door de Strakke Hand.

Utrechtse iconen, onderdeel project Gemeente en Provincie Utrecht en Amersfoort