Burgemeester Jan van Zanen onthulde vandaag een levensgrote muurschildering in de wijk Overvecht in Utrecht. De muurschildering is het slotstuk van schilderingen op gebouwen die in het kader van “Geef Utrechtse Meesters een Gezicht” in de stad zijn gerealiseerd.

Voor deze gelegenheid kroop Jan van Zanen in de huid van een oude Utrechtse Meester om de laatste hand te leggen aan de reproductie van De fluitspeler van Abraham Bloemaert, één van de Utrechtse Caravaggisten.

Voor deze muurschildering mochten bewoners kiezen tussen twee Utrechtse topstukken: De jongen met de mondharp van Dirck van Baburen, en De fluitspeler van Abraham Bloemaert. Zij kozen met grote meerderheid voor De fluitspeler.

Zodoende is nu over de gehele zijgevel (ruim 30 meter hoog) van het gebouw aan de Dorbeendreef een uitvergrote reproductie te zien.

Eerder schilderde Het Utrechtse collectief, De Strakke Hand, ook al muurschilderingen in de wijken Lombok (De slapende mars van Hendrick ter Brugghen) en Kanaleneiland (De luitspeler van Dirck van Baburen).

De drie werken zijn gemaakt in samenwerking met het Centraal Museum en Utrecht Marketing met het doel om kunst uit musea naar de straat te brengen. De muurschilderingen zijn een blijvende herinnering aan de Utrechtse Meesters. Het laat zien dat heel Utrecht trots mag zijn op deze Utrechtse iconen uit de Gouden Eeuw.

Aanleiding voor de muurschilderingen is de tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht, Caravaggio en Europa en de campagne Hollandse Meesters in Utrecht & Amersfoort, uitgevoerd door Utrecht Marketing. De campagne borduurde voort op het succesvolle “Stijljaar van 2017” en maakte verbinding tussen Utrecht en Amersfoort middels “onbekendere” Hollandse Meesters, Caspar van Wittel en de Utrechtse Caravaggisten.

Foto: Robert Oosterbroek