Verspreid door de stad zijn vanaf vandaag 27 verschillende lichtkunstwerken te bewonderen. Utrecht Lumen nodigt bezoekers en inwoners uit tot een ontdekkingstocht langs spectaculair verlichte gebouwen en andere locaties. Utrecht Lumen is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing en is 7 avonden per week te zien.

Uniek aan de kunstwerken is dat ze allemaal een verhaal vertellen over de specifieke locatie.  Bijvoorbeeld over de geschiedenis, de bewoners of de functie van het pand. Soms heel concreet, en soms heeft de kunstenaar juist gekozen voor een meer filosofische benadering die tot nadenken stemt.

De kunstwerken bevinden zich niet alleen in de historische binnenstad, maar ook in het nieuwe stationsgebied, de wijken en bij de gemeentegrens. Bijvoorbeeld ‘Baken’, dat onderdeel is van de snelfietsroute De Stijl tussen Utrecht en Amersfoort, of het lichtkunstwerk ‘Hou vast’, dat naar aanleiding van de coronapandemie aan de Beneluxlaan is geplaatst.

Wethouder Klaas Verschuure (economische zaken) is blij met de nieuwe lichtkunstroute deze winter. “Utrecht Lumen is een sfeervolle manier om ’s avonds of ’s nachts Utrecht te ontdekken, ook de minder bekende maar prachtige plekken. Volgend jaar zal Utrecht Lumen uitbreiden met nog 3 kunstwerken en zodra de restauratie van de Dom klaar is hoop ik dat ook het internationaal befaamde In Lumine Tuo weer zal stralen.“

Utrecht Marketing biedt vanaf zaterdag 6 november Utrecht Lumen tours aan onder begeleiding van een VVV-gids. Deelnemers worden meegenomen in de verhalen achter de kunstwerken en krijgen een inkijkje in de geschiedenis van de locaties. Het is ook mogelijk zelf op pad te gaan. De locaties van de kunstwerken zijn, inclusief aanvullende informatie, online of in een folder bij onder andere de Utrecht winkel / VVV aan het Domplein te vinden.

Utrecht kent al sinds de jaren negentig bijzondere lichtkunstwerken die een verhaal vertellen of uitdagen anders naar de stad te kijken. Sommige werken waren in eerste instantie tijdelijk bedoeld als onderdeel van een tentoonstelling, maar bleken dusdanig geliefd dat ze zijn gebleven, zoals de vliegende schotel op het dak van De Inktpot of de Rebus in neon die onlangs op het Jaarbeursgebouw werd herplaatst. Specifiek voor de binnenstad van Utrecht werd in 2010 Trajectum Lumen gerealiseerd, waarvan een aantal lichtkunstwerken zijn opgenomen in Utrecht Lumen.

Kijk voor meer informatie over de locaties en de Utrecht Lumen tours op ontdek-utrecht.nl/lumen.