Utrecht ondersteunt actief vooruitstrevende initiatieven en innovaties om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Door krachten te bundelen, wordt er succesvol gewerkt aan een bloeiende, groene stad. Dit werk wordt nu beloond met een Fully Charged CITIES award van het gerenommeerde Fully Charged platform. Dit platform is ’s werelds nummer 1 kanaal voor groene energie en elektrische voertuigen met een publiek van meer dan 2,2 miljoen mensen wereldwijd.

Steden die zich actief inzetten voor een betere leefomgeving met groene energie en slimme mobiliteit, zet Fully Charged graag in de schijnwerper met hun met Fully Charged CITIES programma. Zij hopen hiermee andere steden te inspireren. Het programma ontving inzendingen uit Europa, het VK, de VS, het Midden-Oosten en Australië, wat aantoont dat er wereldwijd een behoefte is aan verandering.

Waarom Utrecht als winnaar uit de bus kwam
De jury bestond uit journalisten, wetenschappers en experts op het gebied van schone energie en duurzaamheid. Zij waren onder de indruk van de uitfasering van het gasnetwerk in Utrecht (vandaag de dag is een derde van de stad al aardgasvrij) en de sterke visie van de stad met specifieke technologische en klimaatdoelen. Gezien de stad uitblinkt in de inzet van schone energie en emissievrij vervoer, erkennen zij Utrecht als de hotspot voor gezond stedelijk leven in Europa.

Volledig bidirectioneel worden
Een van de doelen van de stad is om ’s werelds eerste bidirectionele stad te worden. Dankzij toonaangevende organisaties als We Drive Solar en Smart Solar Charging is de stad goed op weg om dit doel voor 2030 te bereiken. We Drive Solar slaat lokaal opgewekte zonne-energie op in gedeelde elektrische auto’s via een slim bidirectioneel laad- en opslagsysteem (V2G). Tot nu toe zijn er 500 bidirectionele laadstations geïnstalleerd. Binnenkort wordt het nieuwe ISO15118 bidirectionele protocol geïmplementeerd, waardoor bidirectionele energie-uitwisseling mogelijk wordt voor alle toekomstige elektrische auto’s. Om deze technologie op te schalen, werken We Drive Solar en de Gemeente Utrecht samen met Hyundai, die in 2022 de eerste 150 bidirectionele IONIQ 5-auto’s zal leveren.

Toonaangevende fietsstad
Ook staat Utrecht bekend als de beste fietsstad ter wereld. Het heeft ’s werelds grootste fietsenstalling, evenals vele fietspaden waar fietsers voorrang hebben op auto’s. De komende jaren wordt er meer geïnvesteerd in een groene omgeving met nog meer fiets- en wandelpaden, om de CO2-uitstoot verder terug te dringen.

Drie afleveringen op het Fully Charged platform zullen in het teken staan ​​van Utrecht. De eerste aflevering is zojuist gelanceerd en omvat de prijsuitreiking en een ‘deep dive’ in Utrecht als fietsstad. Later deze maand verschijnen de twee andere afleveringen over de bidirectionele autolaadsystemen en initiatieven voor autodelen in nieuwe woningbouwprojecten.