Ontdek wetenschap op zondag 7 oktober in het Utrecht Science Park

Een Science Escape Room, een ‘dagje in de cel’, een gebodypaint paard voor een anatomieles, een workshop over terrorisme. Dit is nog maar een kleine greep uit de vele activiteiten die er op zondag 7 oktober in het Utrecht Science Park (De Uithof) voor ouders en kinderen te doen zijn in het kader van het Weekend van de Wetenschap. De Universiteit Utrecht, het Hubrecht Institute, het Westerdijk instituut, het Regenerative Medicine Center Utrecht en SRON organiseren die dag allerlei activiteiten bij elkaar in de buurt.

“Het belooft een dag te worden waarop iedereen, jong en oud uit de hele regio Utrecht laagdrempelig kennis kan maken met Utrechtse wetenschap”, aldus Miranda Thoen, projectleider voor het Weekend van de Wetenschap vanuit de Universiteit Utrecht. Dit jaar concentreert een groot deel van de activiteiten van het landelijke Weekend van de Wetenschap in Utrecht zich in het Utrecht Science Park. Met name in en rond het Minnaert-gebouw is er van alles te doen. In totaal zijn er meer dan vijftig activiteiten.

Een dagje in de cel en de ruimte
Het Hubrecht Institute, het Westerdijk instituut (beide KNAW) en Regenerative Medicine Center Utrecht (UMC Utrecht) presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel. Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel. Ook SRON houdt een open dag. SRON bouwt meetinstrumenten voor de ruimte, om mee naar sterren, planeten en zwarte gaten te kijken, of van bovenaf naar onze eigen planeet.

Science Escape Room, een paard & terrorisme
Ook wetenschappers van de universiteit bieden tal van activiteiten aan. Normaal mag je er nooit naar binnen, maar speciaal voor deze dag stelt het Universiteitsmuseum haar depot open voor publiek. De conservator leidt bezoekers langs unieke objecten; van opgezette dieren tot een walvisskelet. Bezoekers krijgen in de Science Escape Room (aanmelden verplicht) van de faculteit Betawetenschappen de uitdaging om puzzels binnen de tijd op te lossen en experimenten te doen om te ontsnappen. Maar gewoon kijken en vragen stellen kan ook; Zo is er een echt paard waarop docent Sanne van Zalen met bodypaint de organen heeft geschilderd om de anatomie te ontdekken. Beatrice de Graaf geeft een workshop over terrorisme en in het kader van het Youth-onderzoek van de Universiteit Utrecht zijn er ook diverse activiteiten rondom hersenen en ontwikkeling waaraan kinderen kunnen deelnemen.

Weekend van de Wetenschap
De Universiteit Utrecht is het hele Weekend van de Wetenschap van 5 tot 7 oktober actief; vrijdag is er in Tivoli Vredenburg het Betweter Festival en op zaterdag komt de wetenschap de wijk in met activiteiten in Shoppingcenter Overvecht en in Leidsche Rijn Centrum. De activiteiten op zaterdag en zondag zijn gratis toegankelijk. Bekijk hier de activiteiten van de Universiteit Utrecht.
Het hele programma in Utrecht staat ook op de site van het Weekend van de Wetenschap.